Yaşam

Tarihin En Kudretli Kraliçesi Kleopatra Hakkında Hiç Duymadığınız 10 Şaşırtıcı Gerçek

Kleopatra, krallığını ve ailesini korumak isteyen güçlü ve hırslı bir kraliçeydi. Aynı zamanda dünyanın en güçlü iki adamıyla da yakın bir ilişki içindeydi. Peki Kleopatra gerçekte nasıl bir kraliçeydi?

1. Kraliçe Kleopatra aslında tarihteki ilk Kleopatra değildi.

Kleopatra denilince çoğu kişinin aklına tek bir kişi gelir ama ondan önce altı Kleopatra daha olduğunu biliyor muydunuz? Kleopatra’nın gerçek adı, Yunanca’da “şanlı babanın soyundan gelen” anlamına gelen Cleopatra VII Filopator’du. Aynı zamanda Makedon Ptolemaios hanedanının son üyesiydi. Bu nedenle Kleopatra, Mısır’ın son Yunan hükümdarıydı.

2. Kleopatra’nın soyu, Büyük İskender’in generallerinden biri olan Ptolemy I Soter’e kadar uzanır.

Kleopatra Mısır’da doğdu ve soyağacı, Büyük İskender’in generallerinden biri olan Ptolemy I Soter’e kadar uzanıyor. İskender’in MÖ 323’te ölümü üzerine, Ptolemy Mısır’ın kontrolünü ele geçirdi ve sonunda üç yüzyıl süren Yunanca konuşan hükümdarlardan oluşan bir hanedan kurdu. Kleopatra etnik olarak Mısırlı olmasa da, Ptolemaios kökenliydi ve Mısır’ı öğrenen ve ülkenin eski geleneklerinin çoğunu benimseyen ilk kişiydi.

3. Kleopatra, son derece zeki olmasının yanı sıra güzel olmasıyla da biliniyordu.

Ne kadar güzel olduğunu bilmesek de Kleopatra’nın emin olduğumuz bir yönü var. Ayrıca son derece zekidir. Kleopatra’nın 7 dil bildiği ve matematik, ideoloji, hitabet ve astronomi alanlarında yüksek eğitim aldığı biliniyor.

Arap tarihçi Masoudi (MS 896-956), Kleopatra’yı bilginlerin toplumdaki konumlarını yükselten ve arkadaşlıklarından zevk alan bir bilge ve filozof olarak tanımlar.

4. Tarihçiler, Kleopatra’nın anne ve babasının kardeş olabileceğini düşünüyor.

Kraliyet ailesinin ortasında ensest evlilikler yeni bir şey değil. Aslında Kleopatra’dan bin üç yüz yıl önce yaşamış olan Kral Tut (Tutankhamun) da ensest evliliğin sonucuydu.

Hanedanlık döneminin başından itibaren taht devri anaerkil tarzda yapılmıştır. Bu nedenle hükümdarlar, hükmedebilmek için kız kardeşleriyle evlenmek zorundaydı. Üstelik yeni keşiflere göre Kleopatra’nın anne ve babasının aslında kardeş olması muhtemel görünüyor.

5. Kleopatra kardeşleriyle önce evlendi, sonra onları öldürttü.

Kleopatra, hükümdarlığı sırasında tahtı elinde tutmak için kendi kardeşleriyle evlendi. Ensestin yanı sıra, Ptolemaios ailesinin bir başka geleneği de iktidarı ele geçirmek için akrabaları öldürmekti.

İlk öldürülen, kardeşi ve bire bir kocası olan Ptolemy XIII idi. İç savaştan sonra dul kalan Kleopatra, küçük kardeşi Ptolemy XIV ile evlendi. Ancak oğlunu Jül Sezar’a hükümdar yapmak için Ptolemy XIV’ü de öldürttüğüne inanılıyor.

6. Yunan biyografi yazarı Plutarch’ın yazılarına göre, Kleopatra ile tanışmak karşı konulmaz bir çekicilikti.

Kleopatra’nın duruşu, konuşmasının inandırıcılığı ve tavrı tehlikeli bir kombinasyon oluşturmak için bir araya geldi. Kleopatra bu özelliğini kullanarak Jül Sezar dahil birçok generali ve hükümdarı büyülemiştir.

7. Kleopatra’nın ölüm sebebinin yılan ısırığı olup olmadığı henüz netlik kazanmadı.

Popüler inanışa göre Kleopatra, Mısırlı bir kobranın kendisini ısırmasına izin vererek intihar etmiştir. Ancak Yunan ve Roma tarihçilerine göre Kleopatra, yanında taşıdığı zehirli bir saç tokasıyla kendini zehirledi.

8. Kleopatra, Mısır’ın başarılı bir şekilde büyümesine yardım etti.

Kleopatra sadece kendisi için şöhret ve servet istemiyordu. Önce Julius Caesar ve daha sonra Mark Antony ile olan aşk ilgileri, sadece gücünü pekiştirmekle ilgili değil, aynı zamanda krallığını genişletmekle de ilgiliydi. Aslında Kleopatra, Mısır’ın Roma’dan bağımsız kalmasını istiyordu ve bu amaçla birçok Arap ülkesiyle ticari çıkarlar kurarak Mısır’ın ekonomisini güçlendirdi.

9. Kleopatra, Julius Caesar’ın metresi olarak Roma’da da yaşadı.

Sezar MÖ 44 yılının Mart ayında öldürüldüğünde Kleopatra, oğlu Caesarion ile birlikte bir Roma sarayında yaşıyordu. Onun ikametgahı Tiber’in diğer tarafında, Sezar’ın evinin karşısındaydı. Sezar’ın öldürülmesi gerçekleşir gerçekleşmez, Kleopatra tehlikeyi sezdi ve hemen Caesarion ile ayrıldı.

10. Kleopatra’nın dört çocuğu vardı ama sadece biri yetişkinliğe kadar hayatta kaldı.

Caesarion, Kleopatra’nın Julius Caesar’dan olan ilk çocuğuydu. Ayrıca Kleopatra’nın Mark Antony’den 3 çocuğu olmuştur. Alexander Helios, Kleopatra Selene ve Ptolemy Philadelphos Antoniu.

Caesarion, Octavian’ın emriyle öldürülürken, Kleopatra’nın Mark Antony ile olan diğer üç çocuğunun hayatı bağışlandı.

Ancak 10 yaşındaki İskender ve dört yaşındaki Ptolemy Philadelphus Antony, Roma’ya taşındı ve Octavian’ın kız kardeşinin bakımına alındı. Birkaç yıl sonra iz bırakmadan ortadan kayboldular. Bugün Augustus’un (Octavian) emriyle öldürüldüklerine inanılmaktadır.

Sadece Kleopatra Selene hayatta kaldı ve daha sonra Moritanya Hükümdarı II. Juba ile evlenerek Moritanya kraliçesi oldu.

buharkenthaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu